Andris Ambainis, Ansis Rosmanis, Dominique Unruh. Quantum Attacks on Classical Proof Systems: The Hardness of Quantum Rewinding. Proceedings of 55th IEEE Annual Symposium on Foundations of Computer Science, FOCS 2014, Philadelphia, PA, USA, October 18-21, 2014, pp. 474-483.

Publikācijas e-versija 

 

Prof. Andris Ambainis par publikāciju:

Profesors Andris Ambainis. Foto: Toms Grīnbergs, LU Preses centrs

Prof. Andris Ambainis. Foto: Toms Grīnbergs, LU Preses centrs

“Mūsu publikācijā pētīts, kas notiks ar mūsdienās lietotajām metodēm drošai datu pārraidei un drošai skaitļošanai, ja uzbrucējam, kas mēģina ielauzties sistēmā, ir pieejams kvantu dators. Esam atklājuši, ka dažas plaši lietotas shēmas ir fundamentāli nedrošas, pie tam šīs nedrošības avots ir principiāli atšķirīgs no tiem, kas bija zināmi pirms tam. 

Pētījums tapis sadarbībā ar Tartu universitātes profesoru Dominique Unruh un Vaterlo universitātes (Kanāda) doktorantu Ansi Rosmani un ir labs piemērs, kā dažādu nozaru zinātnieki var savienot savas zināšanas kopīga mērķa sasniegšanai: Dominique Unruh ir pasaulē atzīts eksperts šifrēšanas zinātnē jeb kriptogrāfijā un mēs ar Ansi Rosmani, savukārt, ļoti labi pārzinām kvantu datoru teoriju un to iespējas.

Pētījuma rezultāti ir piesaistījuši plašu interesi zinātniskajā sabiedrībā un tika prezentēti vienā no divām pasaules vadošajām konferencēm datorzinātnes teorijā – FOCS 2014 (SJR citējamības rangs 3,881).”

Andris Ambainis, Ansis Rosmanis, and Dominique Unruh. Quantum Attacks on Classical Proof Systems (The Hardness of Quantum Rewinding).

 

Recenzija

“With this paper, the authors set an ambitious goal: trying to tackle in a general way one of the most longstanding problems in the field of quantum provable security. It is of no surprise that they succeed only partially in this task, but in so doing they develop an impressive amount of technical results which greatly improve our knowledge in the area, and has the potential of being a game changer in future works.”

 

Lekcija par pētījuma tematu

TechTalks.tv. Quantum Attacks on Classical Proof Systems (The Hardness of Quantum Rewinding).

 

Publikācijas autori